Ще носим ли маски, след като пандемията приключи?

Ще носим ли маски, след като пандемията приключи?

Вече измина повече от година и малко или много свикваме с мерките и ограниченията покрай вируса. От тогава маските станаха задължителни за носене почти навсякъде извън дома. Не след дълго модните дизайнери се възползваха от това и ги приобщиха към облеклото, предлагайки различни дизайни и начини за носене.

Как маските нахлуха в ежедневието ни?

Много преди маската за лице да се превърне в законово изискване, стана обичайна гледка да се вижда как хора покриват лицата си, за да не разпространяват потенциално Covid-19. Въпреки че някои части от населението се противопоставят на носенето на маска, по-голямата част от тях подкрепят новото законодателство и носят покрития, когато са в обществени пространства като магазини.

От началото на пандемията модните търговци на дребно скачат, за да произвеждат по-стилни форми на маски, правейки тези основни аксесоари по-привлекателни за потребителя. Сега повечето от нас разбират предимствата на носенето на маска за лице и дори се чувстват неудобно, когато са близо до някой, който не е от домакинството ни и не покрива лицето си.

Това значи ли, че маските ще се носят дълго, след като пандемията приключи?

Какво казва науката по въпроса?

Според учените, създаването на навик отнема около 60 дни – значително по-кратко време, отколкото всички сме носили маски до момента. На теория това означава, че носенето на лицеви покрития вече е трябва да стане почти второ естество за нас, заедно с поддържането на социална дистанция от всеки, с когото не живеете.

Азия искаше да възприеме културата за носене на маски за лице още преди настоящото огнище. От 50-те години на миналия век, като средство за защита срещу замърсяване на въздуха и превенция от разпространение на микроби при кихане. Зад това има и други немедицински причини, които допълнително демонстрират доколко вкоренено носенето на маски в азиатската култура.

Другата мисъл, която стои зад това, защо носенето на маски няма да изчезне, е защото няма да има точен край на пандемията. Тъй като е вероятно вирусът да има сезонни приливи и отливи, дори след като ваксинацията е пусната, определянето на точен край на пандемията ще бъде трудно, което означава, че много хора може да се чувстват по-безопасно, продължавайки да носят маските си дълго след облекчаване на противоепидемичните мерки.

Трябва ли да продължавате да носите маска за лице?

В краткосрочен план трябва да продължите да се маскирате. В дългосрочен план, след като всичко това най-накрая приключи и вече не е задължително да ги носите, изборът зависи изцяло от вас. Подозираме, че маските за лице ще съществуват още няколко години, дори и доброволно. Въпреки това, те не бива да се разглеждат като нещо лошо. Не забравяйте, че всеки, който реши да носи маска, го прави, за да защити както себе си, така и останалите.

Маски за лице вероятно ще продължат да се носят в на места, където хората са на тясно разстояние, като например в обществения транспорт. Въпреки че това може да не е законово изискване и следователно да не е задължително, може да откриете, че получавате неодобрителни погледи от другите пътници, ако решите да не носите маска.

Маските на Велина Венити

Като моден, а защо не и еротичен аксесоар, маската може да се превърне в изискано допълнение към вашия тоалет. Изберете цветове според нуждите и предпочитанията си. Ако ще предпазвате себе си и околните, правете го със стил и изисканост.

permalink

See all posts