Въпроси и отговори

Можете да се регистрирате на сайта напълно безплатно, като изберете „Моят профил“ в горния десен ъгъл на страницата и изберете опцията „Регистрирай се“. След това попълнете формата за регистрация или кликнете върху бутона „Вход чрез Facebook“.

За да направите поръчка до електронния магазин, трябва да посочите: валиден имейл адрес, вярно попълнен адрес за доставка на стоката и фактуриране, вярно попълнени данни за контакт – две имена, телефон. Можете да заявите поръчката до електронния магазин чрез натискане на бутона „Приключване на поръчката“, намиращ се под данните за доставка на поръчката.

Можете да направите поръчка без регистрация като ни позвъните на посочения телефон.

Цената за доставка е отбелязана в отделна позиция във Вашата поръчка (в секцията „Потвърждение на поръчката“) и се изчислява автоматично. При поръчки над 69 лв. доставката е безплатна.

Стандартният срок за доставка е от 1 до 3 работни дни от момента на потвърждаване на поръчката.
Поръчаните артикули се заплащат на куриера чрез наложен платеж при извършване на доставката.

Онлайн магазин Velina Vanity работи с куриерските фирми „Еконт Експрес“ и “Спиди”. Доставки се извършват до всички населени места на територията на Република България.

Можете да върнете закупената стока, срещу което ще Ви бъде възстановена заплатената сума, или да я замените срещу друг артикул на същата или по-висока стойност.

За повече информация вижте секция Рекламации.

Можете да върнете или замените закупените продукти в срок от 14 дни от датата на получаване на доставката.
За повече информация вижте секция Рекламации.

Сумата, заплатена от Вас за върнатите артикули, ще Ви бъде възстановена в срок от 5 дни по банков път на посочената от Вас банкова сметка, за което ще получите документ, удостоверяващ извършената транзакция.

Можете да върнете или замените сгрешения/дефектния продукт, като ни го изпратите обратно чрез куриерска фирма „Еконт Експрес” или “Спиди” за наша сметка. Заявете рекламация на някой от посочените на сайта телефонни номера или на имейл адрес

[email protected].

В случай че поръчаният размер не е Вашият или не отговаря на очакванията Ви, можете да го замените за друг размер/артикул или да го върнете срещу заплатената от Вас сума. Транспортните разходи по връщането или заменянето са за сметка на клиента (освен в случаите, в които връщането/заменянето се налага по вина на онлайн магазина).