Дамското бельо през годините

Дамското бельо през годините

Дамското бельо е нещо, което всички носим, но питали ли сте се някога, кога всъщност се появява и кои са хората, които са го измислили?

Как се появиха кюлотите за първи път?

Първият запис на жени, облечени в нещо, което може да се счете за гащи, е към края на 18-ти век. По това време жените носят подобие на нещо, което не било задължително да бъде разпознато в днешния свят като кюлоти, но всъщност са били точно това.

Тези времена са били известни, с носенето на широки дрехи, които се сливат в чатала, откъдето идва и фразата “чифт” гащички – две дрехи, които се сливат в една. Също така не е било от съществено значение, дали жените са носели кюлоти или не, защото рискът от излагането им на показ е бил минимален, тъй като многопластовите им рокли е нямало как да разкрият, каквато и да било част от тяхното бельо.

Едва когато модата започва да се развива през 19-ти век, започва да се развиват и идеите за дамско бельо. То става по-иновативно и интересно, отколкото е било до този момент. Различните материали също са изиграли роля, като вълнените кюлоти са били много популярни през 19-ти век, преди да бъде изобретено централното отопление.

Това е очевидно към края на 19-ти век, когато чекмеджетата, както са известни тогава, започват да се украсяват с дантели и ленти, а жените започват да се интересуват повече от вида на бельото си и по какъв начин това ги кара да се чувстват.

Прескачайки през годините, виждаме как кюлотите обикновено се носят под коляното до 20-те години на 20-ти век. Тогава стават и  по-къси, а цветовете започват да влизат в игра, като например розово, слонова кост и праскова, които са били предпочитани пред обичайното бяло.

По време на Втората световна война, жените стават изобретателни със своите кюлоти, гарантирайки, че те все още могат да бъдат достъпни, като ги правят от стари парашути.

Тъй като дрехите също започват да стават все по-къси, се измислят термини за тях, като например –  френски кюлоти, понеже всичко рисковано тогава е идвало от Франция!

ретро колекция дамско бельо
Дамско ретро бельо
Оскъдно бельо от ХХ век
ретро колекция мъжко бельо
Мъжко ретро бельо

Въпреки че жените обичат да експериментират с бельото и да го правят по – интересно, кюлотите все още са били много лична вещ, която обикновено не се вижда публично. Това се променя през 1949 година, когато американската тенисистка Гертруда Моран шокира известната тълпа от Уимбълдън, като проблясва с вълнуващите си кюлотки, под вече късата си игрална пола. Това й печели прякорите Гаси Моран и Великолепната Гаси.

По време на 70-те години на миналия век, бельото започва да се смалява до 90-те години, когато хората изобретяват прашките. Въпреки това, по-късно, в началото на 21-ви век, вдъхновени от  мъжките боксерки, предпочитан избор за жените, стават дамските такива.

Кратка история на сутиена

Модерни дамски сутиени в края на ХХ век

Първият родител на дамския сутиен е измислен много по-рано от кюлотите, но е разработен много по-бавно.

Известно е, че древногръцките жени са носили форма на сутиен, наречена „аподезма“, но едва в края на 16-ти век, жените започват да носят корсети, изработени от тел и китова кост. Целта на корсетите е била повече да оформят торса и да подчертаят дамската рамка, отколкото всъщност да създават удобство и комфорт. 

Те също така са добре познати със своята твърдост и с това, че са неудобни облекла, които обикновено са вързани изключително здраво.

Не е имало истинско развитие между 16-ти и 19-ти век, тъй като корсетите и други предмети от този вид не са имали някаква цел извън оформянето, но през 1913 година Мери Фелпс Джейкъб създава първия съвременен сутиен от две кърпи вързани заедно с панделка.

Това довежда до необходимостта от размери на чашки, които са въведени през 1932 година, а първата Wonderbra e създадена в Канада през 1963 година.

Културата на бельото и как се гледа на него днес

Както бе споменато по-рано, бельото е много лично нещо, което е необходимост в ежедневието на всеки човек. И въпреки че може да не се показва публично, например докато вървим по улицата, съвременните жени отделят изключително много време, мисли и старание в избора си на бикини и сутиени.

Най-голямата търговска марка на бельо в Съединените щати, Victoria’s Secret, е основана през 1977 г. от Рой и Гай Реймънд, в отговор на некачественото и неинтригуващо до този момент бельо. Рой смята това бельо за „грозна найлонова нощница с флорален принт“.

Годишното модно ревю на Victoria’s Secret е създадено за първи път през 1995 г., за да демонстрира най-новите линии на марките. Едва наскоро, през 2019 година, то е отменено. Това се случва поради спада на рейтинга на модното ревю, и увеличаването на моделите. Наблюдава се огромно нарастване в борбата за повече модели, които могат да се качат на модния подиум.

Това само по себе си говори много за съвременното бельо и жените, които го носят. Марките непрекъснато актуализират линиите си, за да се съчетаят с днешната визия и разбирания, че всяка жена може и трябва да се чувства секси, като има достъп до едни и същи чифтове бельо в различни размери. Не се колебайте да разгледате всички колекции на магазина за луксозно бельо Velina Vanity.

permalink

See all posts